De Schotes Huizen aan de Kaai en het Stadhuis dat om de hoek aan de Markt ligt, zijn samen Museum Veere. 


Het Stadhuis is in 2014 grondig gerestaureerd en sinds maart 2015 weer open voor het publiek. De aloude Vierschaar in het stadhuis laat zien hoe vroeger recht werd gesproken. Op de eerste verdieping bevindt zich de trouwzaal. Hier staat in de vitrine de vergulde beker van Maximiliaan te pronken.


Het Stadhuis is bekend vanwege zijn carillon. Als de stadbeiaardier zijn plek achter het klavier hoog in de toren heeft ingenomen zijn zijn verrichtingen in de hal via een live verbinding te volgen.


Achter de twee karakteristieke gevels van de Schotse Huizen komt de historie van Veere tot leven. De tentoonstelling op de zolder vertelt het verhaal van de eeuwenlange relatie met Schotland. In de beeldenzaal bevindt zich de unieke, compleet bewaard gebleven collectie 16e eeuwse stadhuisbeelden van Veere. U kunt  de beelden van de heren en vrouwen van Veere van dichtbij bekijken.


Wisselexposities op beide locties brengen steeds een ander aspect van de Veerse geschiendenis onder de aandacht. Op de website vindt u meer informatie hierover.


Geschiedenis:
‘Het Lammeken' en 'In de Struijs', samen De Schotse Huizen, herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen die Veere met Schotland heeft onderhouden. Deze Veers-Schotse relatie kwam tot stand doordat Veere in 1541 de stapelplaats werd voor Schotse goederen.


De panden vormen een prachtig voorbeeld van de gotiek in haar laatste bloei. In de 19e eeuw zijn De Schotse Huizen voor sloop en verval behoed door particulieren. Dankzij hun schenkingen is sinds 1950 een museum in de panden gevestigd.


Museum Veere

HOME

Museum Veere

Kaai 25-27

4351 AA  VEERE

0118-501744

beheerder@museumveere.nl

museumveere.nl

de schotse huizen
museumwinkel horeca rondleiding op aanvraag

Loading...

Museum De Schotse Huizen

Kaai 25-27

4351 AA  VEERE

0118-501744

beheerder@museumveere.nl

museumveere.nl


Het Stadhuis

Markt 5

4351 AC Veere

Contactgegevens

Geopend
Openingstijden

        (inclusief bezoek Grote Kerk)


Toegangsprijzen

vorig museum

volgend museum

overzicht musea

naar boven

€ 5,00

€ 7,00


€ 4,00 p.p.

 gratis

 gratis


Loading...

Museum De Schotse Huizen Het Stadhuis HOME