Zeeuwse Ankers

HOME

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Zeeland kent vele gezichten, waarvan de meeste zich afspelen op de grens van zee en land. Achter al die gezichten zit een verhaal. Zee en land bepalen al eeuwenlang hoe in deze provincie mensen wonen, waarom bedrijven zich er vestigen en waarom toeristen er graag verblijven. Er zijn verhalen over landschappen, over monumenten, bij voorwerpen in musea en verhalen over mensen. Zeeuwse Ankers verbindt die verschillende onderdelen van erfgoed en landschap met elkaar. In de loop der tijd zal het aantal verhalen op de website zeeuwseankers.nl steeds meer toenemen. In 2014 kan wekelijks bij Omroep Zeeland worden gekeken naar de Canon van Zeeland, de provinciale geschiedenis in vijftig vensters. De uitzending is op dinsdagavond vanaf 18.25 ieder uur te zien. Daarna kan de video ook op de zeeuwseankers.nl worden bekeken en het bijbehorende verhaal worden gelezen.

In de dagen na de uitzending vinden er activiteiten plaats die aansluiten bij het betreffende venster, zoals een tentoonstelling, een lezing, een wandeling,een ambachtelijke demonstratie, een boekpresentatie, een herdenking of een theatervoorstelling. Kijk voor de activiteiten op zeeuwseankers.nl Zeeuwse musea en archieven zijn ware schatkamers. Zij bewaren vele duizenden voorwerpen, afbeeldingen, documenten en boeken die de geschiedenis van Zeeland weergeven. Een groot deel daarvan is digitaal ontsloten via zeeuwseankers.nl.

Via de zoekbalk op het startscherm kan een trefwoord worden ingevoerd, met als resultaat gerelateerde verhalen, activiteiten, routes én collectiestukken uit de Zeeuwse musea en archieven. Op de collectiepagina kan nog specifieker in de Zeeuwse collecties worden gezocht. Je kunt algemeen per collectietype selecteren, maar ook gericht in de collecties van instellingen zoeken. Het biedt een unieke mogelijkheid om achter de schermen van de Zeeuwse musea en archieven te kijken. Dan tref je niet alleen de voorwerpen en documenten die vaak worden tentoongesteld aan, maar ook de vele stukken uit de depots.

POLDERHUIS WESTKAPELLE DIJK- EN OORLOGSMUSEUM

Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum

DE MEESTOOF STREEKMUSEUM VOOR THOLEN EN SINT PHILIPSLAND

Streekmuseum De Meestoof

MUSEUM HET BELFORT

Museum Het Belfort

Schouwen-Duiveland/ Tholen

Walcheren/ De Bevelanden

Zeeuws-Vlaanderen

Algemene informatie

Gerelateerde organisaties

Zeeuwse Ankers